2022 - Micha - Studie 3: De Eindtijd

donderdag 13 juni

Tweegesprek tussen Gert van de Weerd en Henk Schouten

De Profeet Micha

 

Teksten op: www.bijbelverklaring.com en Family7

Bijbelvertaling uit: Weerd, De Profeet Micha

Aflevering 3: De Eindtijd

__________________________________________________________________________________________________________________________

De Leer der Bedelingen

Er rouleren allerlei schema’s onder christenen die de wereldgeschiedenis in tijdperken of bedelingen splitsen. Sommige schema’s spreken van 5 bedelingen: De Hof van Eden, het Oude Verbond, het Nieuwe Verbond, de Oordelen van God en de Zaligheid. Anderen van zeven tot wel twaalf bedelingen.

In kringen die een duidelijke eindtijdtheologie aanhangen – gebaseerd op de letterlijke betekenis van de profetieën (waar ik ook toebehoor) – spreekt men gewoonlijk van zeven bedelingen of tijdperken. Elk daarvan heeft een duidelijk thema:

1.   {C}Het Geweten – vanaf de zondeval tot de zondvloed.

2.   {C}Menselijk Bestuur – vanaf de zondvloed tot Abraham.

3.   {C}De Belofte – vanaf de roeping van Abraham tot de uittocht van het volk Israël uit Egypte.

4.   {C}De Wet – vanaf de uittocht tot de omwandeling Jezus Christus op aarde.

5.   {C}De Genade – vanaf de opstanding van de Here Jezus tot de Opname van de Gemeente.

6.   {C}Het Oordeel – dat is de Grote Verdrukking die na de Opname begint.

7.   {C}De Gerechtigheid – die periode duidt op de heerschappij van Jezus Christus: het Duizendjarig Rijk.

 

Is dit schema een Bijbels gegeven? Neen, het is een hulpmiddel dat recht doet aan het Woord van God en ons helpt om de Bijbel te bestuderen binnen zijn eigen context. Want de hoge God gaat onderscheidend om met elk van de genoemde bedelingen. Zo is in bedeling 4 het volk Israël voertuig van het Heil (dus de heilsdrager op aarde). In bedeling 5 is dat de Gemeente van Christus en is het volk Israël tijdelijk terzijde gesteld. Tijdelijk? Jazeker, want heden zijn veel beloften van God aan Israël nog niet vervuld. Echter, er kan maar één heilsdrager tegelijk op aarde zijn en dat is heden de Gemeente. Pas als dan de Gemeente van Christus is opgenomen in de hemel, pakt God de draad met het volk Israël (alle twaalf stammen) weer op en worden alle profetieën vervuld.

 

De Eindtijd

Zoals gezegd verdelen veel theologen de wereldgeschiedenis in tijdperken, bedelingen genoemd. Wij leven in de ‘bedeling van de genade’ (= het tijdperk van de Christelijke Kerk of Gemeente van Christus). Dat is het laatste tijdperk vóórdat de tijd van de Grote Verdrukking aanbreekt, waarin de oordelen van God vallen. De profetie van Micha getuigt, naast een element van (ondergeschikte) voorvervulling voor de oude tijd, over een bepaald gedeelte van de laatste drie bedelingen. Dat zijn:

1. Het einde van de Bedeling van de Genade waarin de basis wordt gelegd voor de komst van de Antichrist. Dit zal bij benadering 5-10 jaar duren.

2. De daarop aansluitende periode van oordeel of de Grote Verdrukking. Die gehele periode is onderdeel  van het geboorteproces (de weeën – Romeinen 8:22) die tot de stichting van het Messiaanse Rijk leidt. Deze periode zal 7 jaar duren (Daniël 9:27) en eindigt met de wederkomst van Christus en de laatste slag om Jeruzalem (Harmageddon).

3. De vestiging van het Messiaanse Rijk die daarop aansluit.

 

Periode 1, 2 en 3 vatten we samen met de term: Eindtijd. We gaan nu verder in op details daarvan.

 

A. Het Voorspel

De Eindtijd als periode begint in feite enige jaren vóór de opname van de Gemeente van Jezus Christus. In die jaren zal de Antichrist of mens der wetteloosheid zich openbaar maken (2 Thessalonicenzen 2:3).

De naam Antichrist (= in plaats van Christus) is een verzamelnaam voor belangrijke personen uit de historie die het de Gemeente van Jezus Christus zwaar hebben gemaakt. In christelijke literatuur worden bijvoorbeeld Keizer Nero, enige pausen, Napoleon, Stalin en Hitler daar soms onder gerekend.

Echter, indien zij terecht onder de noemer Antichrist worden gerangschikt, dan is ieder van hen slechts een Antichrist geweest. Er zal er maar één zijn die de Antichrist genoemd zal worden: dat is de laatste. De Antichrist zal zich als Messias presenteren en een wereldleider zijn die op geniale wijze orde zal scheppen in een periode die zich zal kenmerken door wereldwijde chaos, maar ook door grote natuurrampen (II Thessalonicenzen 2:9).

B. De Opname

Rond het tijdstip dat de Antichrist de macht grijpt, komt Jezus Christus zijn Gemeente, dat zijn dus alle op dat moment levende gelovigen én zij die in Christus gestorven zijn, van deze wereld ophalen. Dat is een evacuatie om hen te behoeden voor de komende Grote Verdrukking. Deze gebeurtenis vertoont een opvallende overeenkomst met de redding van Noach en zijn gezin (Genesis 6 en 7) zoals Jezus in Mattheüs 24:39 bevestigt. Evenals de Ark hen beschermde tegen de zondvloed die alle mensen verdierf, redt de Opname de Gemeente van Christus van de catastrofale gevolgen van de komende Grote Verdrukking. Anderen zien in hemelopneming van Henoch de Opname (echter Jezus spreekt daar niet over) en Noach en zijn gezin als een type van de gelovigen in de Grote Verdrukking die door God bewaard worden.

 

Over de redding van ware christenen door de Opname spreken de volgende teksten:

I Thes. 1:10 Jezus, die ons verlost van de komende toorn.

I Thes. 5:4 Maar gij broeders, zijt niet in de duisternis, zodat die dag u als een dief overvallen zou: want gij zijt allen kinderen des lichts en kinderen des dags.

1 Thes. 5:4 Wij behoren niet aan nacht of duisternis toe.

1 Thes. 5:9 Want God heeft ons niet gesteld tot toorn, maar tot het verkrijgen van zaligheid door onze Here Jezus Christus, die voor ons gestorven is.

Openbaring 3:10 Omdat gij het bevel aanvaard hebt om Mij te blijven verwachten, zal ook Ik u bewaren voor de ure der verzoeking, die over de gehele wereld komen zal.

De onderstreepte woorden zijn synoniemen van de Grote Verdrukking. Deze teksten maken heel duidelijk dat de Opname vóór de Grote Verdrukking plaatsvindt. Veel christenen is dat helaas onbekend. Zij zien de oordelen van de Eindtijd als een zwarte wolk de toekomst verduisteren en daarom klinkt het Maranatha (Kom Heer!) bij hen aarzelend of in het geheel niet. Dat is onterecht. Jezus komt ons ophalen vóórdat de oordelen en het woeden van de Antichrist losbarsten. Laten we blij uitkijken naar die dag, want hij is nabij!

 

I Thessalonicenzen 4 geeft gedetailleerde informatie over de Opname – 1 Thes. 4:15 (NBG):

Wij, levenden die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan,

Er blijkt in de gemeente van Thessaloniki onrust te bestaan over de vraag, wat er op de dag van de komst des Heren met zowel de levende leden van de Gemeente, als met de gestorvenen zal gebeuren (1 Thes. 4:13). De apostel Paulus legt dat precies uit. Hij zegt dat die levenden (Wij), degenen die in Christus

gestorven zijn (de ontslapenen), niet zullen voorgaan bij de opname ten hemel.

Die Opname wordt door een aartsengel aangekondigd, zoals I Thessalonicenzen 4:16a (NBG) getuigt:

want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel,

De komst van Jezus Christus om Zijn Gemeente op te halen zal plaatsvinden op een teken, dat is een bevel van zijn Vader, God zelf. Dit zal op aarde hoorbaar zijn, want een bazuin zal klinken. Dan zal de Heer Jezus nederdalen uit de hemel, bedoeld wordt de hemel verlaten. I Thessalonicenzen 4:16b gaat verder:

en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan;

Het geluid van de bazuin zal alle doden opwekken die in Christus gestorven zijn.

 

Dan zegt Paulus – I Thessalonicenzen 4:17a – daarna zullen wij, levenden, die achter bleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht,

Beiden, zowel de opgewekte doden in Christus als alle dan levende ware gelovigen, varen vervolgens op tot Jezus Christus die kennelijk hoog boven hen wacht. Hun bestemming is het Vaderhuis – dat deel van de hemel waar God woont. Jezus zelf getuigt erover (Johannes 14:1-3 NBG):

Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij (Jezus Christus). In het huis mijns Vaders zijn vele woningen – anders zou Ik het u gezegd hebben – want Ik ga heen om u (de Gemeente van Christus) plaats te bereiden; en wanneer Ik heengegaan ben (= de Hemelvaart van Jezus) en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen (= de Opname), opdat ook gij (de Gemeente) zijn moogt, waar Ik ben.

 

I Thessalonicenzen 4:17a beschrijft dus niet de wederkomst, zoals velen veronderstellen. Er staat namelijk niet dat Jezus Christus naar de aarde komt, maar dat de gelovigen naar Hem opvaren, zoals Jezus zelf in Johannes 1:3 bevestigt (en zal u tot Mij nemen). Dit gebeurt in een flits, hier oogwenk genoemd. We vinden dit gebeuren in detail beschreven in, onder andere, Mattheüs 24:40 en 41 (NBG):

Dan zullen er twee in het veld zijn, één zal (aangenomen) weggerukt worden en één achtergelaten worden; twee vrouwen zullen aan het malen zijn met de molen, één zal (aangenomen) weggerukt worden en één achtergelaten worden.

In de NBG-vertaling staat aangenomen. Dat is niet juist. De Griekse grondtekst spreekt van weggenomen of weggerukt *. De bestemming van de gelovigen in Christus die opgenomen worden, vinden we in I Thessalonicenzen 4:17b beschreven: en zo zullen wij altijd met de Here wezen. Dat wil zeggen: verblijven in het vaderhuis, het huis van God dus (Johannes 14:2). Daarover spreekt ook 1 Thessalonicenzen 5:10

opdat wij, hetzij wij waken, hetzij wij slapen, tezamen met Hem (in de Hemel) zouden leven.

* Het woord paralambanetai is een samentrekking van para (= van dichtbij) en lambánō (HELPS: agressief nemen / Strongs: nemen van, wegnemen of meenemen – als in Mattheüs 17:1 en 20:17). Ze verdwijnen dus en dat is de Opname. 

 

C. De Antichrist

De verdwijning van miljoenen mensen van de aarde zal voor grote chaos zorgen. De Antichrist zal daarop over een deel van de wereld (waarvan Europa * waarschijnlijk de basis zal zijn) de macht naar zich toetrekken en tot dictator worden aangesteld. Daarmee begint een periode die de Heer Jezus zelf

omschrijft met: De Grote Verdrukking (Mattheüs 24:21).

*   Dit is omstreden. Ook stelt men, dat de Antichrist dictator zal worden over de gehele wereld, dit op basis van Daniël 7:23, maar waarschijnlijk gebeurt dat pas enkele jaren later.

 

Rond de Opname of kort daarna zal de Antichrist een verbond sluiten met Israël en zijn regeringszetel naar Jeruzalem verplaatsen. Anderen verwachten de herbouw van de stad Babel, als toekomstige hoofdstad van de Antichrist – vermoedelijk zijn beide juist. Babel zou dan het regeringscentrum worden en Jeruzalem de hoofdstad van de babylonreligie onder leiding van de Valse Profeet. Het is mogelijk dat een belangrijk onderdeel van dit verbond de herbouw van de tempel zal inhouden. Volgens velen is dat de tempel waar Ezechiël over spreekt in de hoofdstukken 40-46.

Aangezien veel Joden in de persoon van de Antichrist de Messias zullen zien, is het zeer aannemelijk, dat de Antichrist een Jood zal zijn. De kerkvader Ireneüs verwachtte dat hij uit de stam Dan zal voortkomen.

 

D. De Grote Verdrukking

Deze periode vangt dus aan kort na de verdwijning van de Gemeente van Christus van de aarde en zal volgens Daniël 9:27 één jaarweek, dat is zeven jaar, duren. Na drie en een half jaar van de zeven zal de Antichrist het verbond met Israël eenzijdig verbreken en een beeld oprichten dat door iedereen aanbeden zal moeten worden Openbaring (13:11-18) op straffe des doods. Dit afgodsbeeld wordt door de Heer Jezus Zelf de gruwel der verwoesting genoemd – Mattheüs 24:15-16 (NBG):

Wanneer gij dan de gruwel der verwoesting, waarvan door de profeet Daniël gesproken is (Daniël 9:27), op de heilige plaats ziet staan (de binnenste Voorhof van de Tempel) – wie het leest, geve er acht op – laten dan wie in Judea zijn, vluchten naar de bergen (= de bergen van Paran, waar Petra ligt).

Dit beeld zal volgens Openbaring 13:15 tot leven komen en zelfs spreken. Eenieder die zal weigeren het beest te aanbidden zal gedood worden.

En hem (de Antichrist) werd gegeven om aan het beeld van het beest een geest te schenken, zodat het beeld van het beest ook zou spreken, en maken dat allen, die het beeld van het beest niet aanbaden, gedood werden. 

Ware christenen (dat zijn nieuwe gelovigen die na de Opname tot bekering komen), maar ook gelovige (orthodoxe) Joden zullen weigeren Gods gebod – Gij zult u voor die niet buigen, noch hen dienen (Exodus 20:5) – te overtreden. Zij zullen daarom massaal omgebracht worden of onderduiken. De Bijbel noemt die periode een tijd van benauwdheid voor Jakob (Jeremia 30:7). In die tweede helft van de genoemde zeven jaar zal de macht van de Antichrist absoluut zijn (Daniël 7:25 en 11:36 4)). Dan zal hij tevens zijn ware gezicht laten zien als dienaar van Satan.

 

E. Nieuwe Gelovigen

Hoewel de Gemeente van de aarde verdwenen is, zullen er nog veel mensen na de Opname tot geloof komen. Zij zullen echter ten volle de Grote Verdrukking moeten ondergaan. Over de vervolging van die Godgetrouwen spreekt Mattheüs 24:22 (NBG):

En indien die dagen niet ingekort werden, zou geen vlees behouden worden; doch ter wille van de uitverkorenen ( de nieuwe gelovigen) zullen die dagen worden ingekort

Over de tweede periode van De Grote Verdrukking, de strijd om Jeruzalem en de vestiging van het Messiaanse Rijk, geven, naast De Openbaring van Johannes, de boeken Daniël en Zacharia uitgebreid en gedetailleerd informatie.

 

F. De Bekering van het Volk Israël

Rond de tijd dat de vazallen van de Antichrist tegen hem in opstand komen (zie G), zal een deel van het volk Israël tot bekering komen. Zacharia 12:10-14 spreekt daarover. Zij zullen over Hem (Jezus) bitter leed dragen. Dat vertolkt een diepe rouw over hun ongeloof in het verlossend werk van Jezus Christus. Deze bekering zal mede tot de wederkomst van Christus leiden. Dan zullen zij Hem aanschouwen, Die zij doorstoken hebben (Zacharia 12:10 NBG) als Jezus wederkomt op de Olijfberg (Zacharia 14:4): Zijn voeten zullen te dien dage staan op de Olijfberg.

 

G. De Dood van de Antichrist

Kort voor het einde van De Grote Verdrukking zal de Antichrist in conflict komen met een coalitie van volkeren (Daniël 11:44). Dit verbond van volken zal samengaan met Gog uit Magog – een reïncarnatie van Satan. Onder zijn leiding zal een groot leger op de been gebracht worden dat tegen de Antichrist zal optrekken en de overhand krijgt, waardoor de Antichrist Jeruzalem op moet geven. Jeruzalem wordt door het coalitieleger ingenomen (Zacharia 14:2a) en zwaar geteisterd (Micha 4:11).

Het ongelovige deel van de bevolking van Jeruzalem zal uit de stad wegtrekken (Zacharia 14:2b). Dat deel zal waarschijnlijk wegvluchten in een nieuw dal dat uit een geweldige aardbeving, door het splijten van de Olijfberg, zal ontstaan (Zacharia 14:4 en 5) en daar de dood vinden (Openbaring 11:13). Kort daarna zal het coalitieleger de stad verlaten om het terugtrekkende leger van de Antichrist te achtervolgen en te vernietigen. Kort daarna zal de Antichrist gedood worden (Daniël 7:26, 11:45 en Jesaja 11:4) – echter niet door Gog uit Magog, maar door de hand van Jezus Christus (2 Thessalonicenzen 2:8-10).

Het overwinnende leger zal vervolgens weer naar Jeruzalem terugkeren om de stad definitief te bezetten en dan komt Jezus Christus terug – Zijn voeten zullen te dien dage staan op de Olijfberg (Zacharia 14:4 NBG).

In diezelfde periode daalt de Here God af naar de aarde (Jesaja 26:21) en schept de Hoogheilige een koepel boven Jeruzalem (Jesaja 4:5-6) die de stad beschermt tegen het optrekkende leger van Gog uit Magog (= de coalitie uit de volkeren).

 

H. De Wederkomst van Christus

Als het coalitieleger bezig is Jeruzalem in te sluiten dan zal de Messias, Jezus Christus, in triomf op aarde terugkeren. Zijn aankomstplaats zal volgens Zacharia 14:4 op de Olijfberg zijn, vergezeld van hemelse legermachten (Jesaja 66:15 / Zacharia 6:1-8 / Mattheüs 25:31 / II Thessalonicenzen 7b en 10).

Vervolgens trekt de Messias Jeruzalem binnen en zal samen met de overgebleven gelovige Joden, ook wel overblijfsel of nalezing genoemd, de strijd aanbinden met het coalitieleger (Micha 2:13) dat dan het beleg om Jeruzalem geslagen zal hebben (Zacharia 12:3-9 en 14:3).

 

I. Armageddon

De Bijbel spreekt van een laatste slag bij Armageddon of Harmageddon; aan het einde van de Grote Verdrukking, waarin het leger van Gog (uit Magog = uit het land van Gog) vernietigd zal worden (Ezechiël 38, 39 en Openbaring 20:8). De satanische macht van Gog komt zomaar opduiken. Gog komt uit het verre Noorderland (of: uiterste noorden) – Ezechiël 38:6 en 39:2 (meer weten we niet) en verenigt zich met de coalitie uit de volken (zie: G). In de volkerenslag die dan volgt, zullen alle vijanden van God definitief verslagen worden (Zacharia 14:12-15 en Micha 4:12,13) en zal het verschijnsel oorlog verleden tijd zijn.

In die periode spelen ook de verdwenen 10 stammen een belangrijke rol; Zacharia 9:13 (NBG) getuigt:

Want Ik span Mij Juda, op de boog leg Ik Efraïm, en wek uw kinderen, o Sion, op tegen uw kinderen, o Griekenland, en maak u als het zwaard van een held.

Dit is helaas een voorbeeld van een slechte vertaling die de eigen exegese moest dienen *. Er staat:

Daarom zal Ik Juda voor Mij als een boog spannen en leg Efraïm** als een pijl daarop. Dan zal Ik uw zonen opwekken over het addergebroed in Sion (dat zijn de aanhangers van de Antichrist) en u als een zwaard van een held maken.

* Een uitgebreide Schriftuurlijke onderbouwing voor deze ongewone vertaling in: Weerd, Zacharia, Herziene Verklaring, pagina 234-235 / ** Efraïm is de naam van de tien stammen na de ondergang van het Tienstammenrijk.

 

J. De stichting van het Messiaanse Rijk

Vervolgens wordt het Messiaanse Rijk uitgeroepen dat ook wel het aangename jaar (tijdperk) des Heren wordt genoemd (Lucas 4:19). Dat is een wereldregering met als hoofdstad Jeruzalem en als koning de Heer Jezus (Daniël 7:27 / Ezechiël 37:25 / Jesaja 9:6). Volgens Openbaring 20 zal dit gezegende rijk 1000 jaar bestaan. De heerschappij van de Messias zal vervolgens tot de gehele wereld worden uitgebreid, d.m.v. het uitzenden van (voor een deel) hemelse strijdkrachten onder aanvoering van de aartsengelen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

K. Aanvullende Informatie

Na afloop van het Messiaanse Rijk zal de macht van Satan nog een korte tijd herleven. Daarna komt voor al

Gods vijanden de dag, brandende als een oven (Maleachi 4:1): dat is de dag des oordeels.

 

Na de zeven bedelingen die de oude aarde betreffen, sluit de menselijke geschiedenis met een periode zonder einde. Dat is de Dag Gods. Dan zal alle profetie vervuld zijn met de komst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont (II Petrus 3:12,13 en Openbaring 21).

 

 

Terug naar overzicht
2022 - Micha - Studie 3: De Eindtijd